YENİ ADLİYE CAMİ

Tarsus Belediyesi tarafından Adalet Sarayı yanı başında yaptırılan Adalet Camii törenle açılırken, ilk Cuma namazı eda edildi. 1000 kişilik caminin altı taziye olarak hizmet verecek.

Proje Hakkında

Programda ilk konuşmayı yapan Tozkoparan Zahit Mahallesi Muhtarı Ali İhsan Baran, “Şevket Can başkanımıza hiçbir ayrım gözetmeden yaptığı hizmetlerden dolayı teşekkür ediyorum. Başkanımız daha önceden mahallemize bir taziye evi yaptırmıştı. Mahallemizdeki cami eksikliğini başkanımıza iletmiştik. Kendisi de sağolsun bu isteğimizi yerine getirdi. Bu güzel eserde emeği geçen herkese başta başkanım olarak üzere ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.

Daha sonra söz alan Tarsus Beydeğirmeni Mahallesi Muhtarı Nurettin Sarı, “Gerek Tarsus Belediyesi gerekse, Mersin Büyükşehir belediyesi başkanlarımız, daire müdürleri ve çalışanları biz muhtarlarla koordineli bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. İnançlarımızı yerine getireceğimiz bu şaheser caminin yapımında hizmet eden sebep olanlardan Allah razı olsun” ifadesini kullandı.

Hizmet ederken hiçbir ayrım yapmadıklarını belirten Belediye Başkanı Şevket Can, gün birlik günü olduğunu söyledi.

Kemalpaşa Camiinin ardından ikinci cami olan Adalet Camiinin açılışını yapmaktan dolayı mutlu olduklarını ifade eden Başkan Can, “Adalet Camiisi belediyemiz tarafından yapılan 2’nci camimizdir. Bodrumunda taziye evi ve ibadethane ve teras katı da olan yaklaşık 1000 m2 1200 kişilik 3 katlı bir cami. İçi cemaatle dolu olsun şehrimize hayırlı olsun.

Ayrıca yapımı devam eden 4 camimizden Anıt Mahallesi ve Barbaros Mahallesi camileri hayırsever işadamları tarafından yapılıyor. İnşallah Ramazan ayında açılacak. Belediyemiz tarafından yapılan Akşemsettin Mahallesi ve Ergenekon Mahallesi camileri de inşallah Ramazan ayından önce açacağız.

Bu güne kadar 7 değişik mahallemizde taziye evi yaptık. İnşallah sizlerin duasıyla 8. taziye evimizi önümüzdeki hafta Yunus Emre Mahallesi’nde açılışını gerçekleştireceğiz. Ayrıca Kavaklı ve Barbaros Mahallesi’nde 2 tane cami ihalesi gerçekleştirdik. İlerleyen günlerde temelini hep birlikte atacağız.

Ayrıca 5 değişik mahallemizde 5 tane yaşam boyu spor merkezi inşaatımız bitti, açılışımızı bekliyor. Bundan sonra ramazan ayına kadar her hafta bir temel atma ya da açılış töreni gerçekleştireceğiz. Bunu yanında Anıt mahallesi Yarbay Şemsettin Mahallesi ve Cumhuriyet Mahallesi pazar yeri inşaatımızın projesi bitti, ihale aşamasında. İhaleler yapılır yapılmaz, temellerini de beraber atacağız. Ayrıca Bahçe, Şahin, Ferahim Şalvuz, Barbaros ve Kırklarsırtı Mahallelerinde halı saha inşaatlarımız devam ediyor. Bu yılın sonunda halı sahalarında inşaatını bitirip gençlerimizin hizmetine sunacağız” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Başkan Can’a yaptığı hizmetler için teşekkür etti.

Başkan Kocamaz, “Biz göreve geldiğimizde Tarsus’ta 18 cami vardı. Tarsus her geçen gün biraz daha büyüdüğü için vatandaşlarımız akın akın belediyeye geliyor. Cami yaptırmak istediklerini söylüyorlar. Ama arsa bulamadıklarını ifade ediyorlardı. Bildiğiniz gibi o dönemlerde yerel yönetimlerin cami yaptırma yetkisi yoktu. Ancak biz dolaylı yollardan cami derneklerine destekler veriyorduk. 2014 yılına kadar 80’e yakın cami yapıldı. Gerçekten camiler vatandaşlarımızın bir ihtiyaç ve bunlarında yapılmadı gerekiyor. Camilerin içinin de dolması gerekiyor. İnşallah bu camimizin de içi dolacaktır. Başta Şevket Can Başkanımız olmak üzere, gerek müteahhidine gerekse çalışan işçisine, Tarsus Belediyesi çalışanlarına huzurlarınızda teşekkür ediyor hayırlı olsun diyorum” dedi.

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, hayırlı bir hizmetin hayata geçtiğini söyledi.

Öztürk, “Bugün yine çok hayırlı bir iş için buradayız. Bu hayırda emeği geçen herkesin  Allah hayırlarını kabul etsin. Bugün açılışını yaptığımız bu yer duvarları örülü üstü kapalı bir yerden daha ötedir, kutsal bir mekandır, mübarek bir mekandır. Bugün biz caminin ibadete açılışı için bir aradayız. Aziz kardeşlerim minarelerden çağrılırız, kürsü ve minberlerden ahlak öğreniriz. Avlusunda muhabbet, içinde ibadet, etrafında güven vardır. Bu mübarek mekanı her ne kadar bugün açmış olsak da temsil ettiği değer 1400 yılı aşmıştır. Camiler dostluktur, en güzel sohbetlerin, en tatlı muhabbetlerin en derin meselelerin konuşulduğu yerdir. Camilerimiz birlik ve beraberliğimizin nişanesidir.  Muhterem kardeşlerim camilerimiz mühürdür, bakınız şairin dediği gibi “Denildi mi bir yere Türk beldesi, Gözüm Albayrak arar, kulağım ezan sesi.” Camilerimiz özgürlüğümüzdür, hürriyetimizdir, Bayrağımızla yanyana duran mukaddesatımızdır. Ve avlusunda cenaze namazımız kılındığında Allah’a uğurlandığımız yerdir. Camilerimiz binlerce yıldır ordumuza, milletimize, devletimize dua edilen yerdir.  Allah’ım ülkemizi ezansız ve bayraksız bırakma, bu kutsal mekanın açılmasında emek harcayanların hayırlarını kabul eyle” ifadesini kullandı.

İlçe Müftüsü Hayri Erenay’ın yaptığı dua ve kesilen kurbanın ardından açılış kurdelesi kesildi.

Bin kişilik olan cami alt tarafı taziye evi olarak faaliyet gösterecek.