FUSE

Projenin amacı iklim değişikliği ile bağlantılı çevre bilincini ve duyarlılığı artırmaktır. İklim değişikliği, hava kirliliği, enerjinin tasarruflu kullanılması, yenilenebilir enerji kaynakları konularında eğitimler ve kampanyalar düzenlemektir. Bu eğitime katılan öğrencilerin bilinçlilik düzeyini artırmak, çevreye karşı daha duyarlı bireyler olarak yetişmelerine katkı sağlamak ve gelecek nesillere daha temiz ve yeşil bir dünya bırakmak amaçlanmaktadır.

Proje Künyesi

Proje Adı                          : FUSE (Future Sustainable  Education in Turkey and  Sweden)
Proje Ortakları                : Tarsus,  Antalya, Muğla ve  Malmö Belediyeleri
Proje Bütçesi                 : 224.622 Avro
Proje Süresi                   : 18 Ay
Proje Uygulama Tarihi : 30.05.2008 – 30.11.2009

Proje Hakkında

Bu amaç için Tarsus ve Antalya Belediyesinde Çevre Sınıfı oluşturmuş ve ilköğretim öğrencilerine yönelik eğitimler düzenlemiştir. Muğla Belediyesi Güneş Evi oluşturarak başta öğrenciler olmak üzere halkın yenilenebilir enerji konusunda bilinçlendirmiştir. Malmö Belediyesi ise oluşturduğu Güneş Parkı içerisinde çeşitli uygulamalar ile öğrencilere yenilenebilir enerji kaynakları konusunda bilgilendirmiştir.

Proje Faaliyetleri

• 01-05 Eylül 2008 tarihleri arasında 50 ilköğretim öğretmenine yenilenebilir enerji kaynakları hakkında eğitim ve seminer düzenlendi.
  • Tarsus Belediye Tesisleri içerisinde 40 öğrenciye uygulamalı eğitim verebilecek şekilde Çevre Sınıfı oluşturuldu.
  • Çevre Sınıfının enerji ihtiyacı kurulan güneş panelleri (700 watt) ve rüzgâr türbini (200 watt) ile sağlanmıştır.
  • Proje iştirakçimiz İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile eğitim planı oluşturulmuş ve İlköğretim 5,6,7’inci sınıf toplam 2.250 öğrencinin eğitimlere katılmıştır.
  • Eğitimler proje iştirakçimiz Mersin Üniversitesi Tarsus Meslek Yüksek Okulu’nun katkıları ile hazırlanmıştır. Eğitimler 2 saat olarak planlanmış olup 1 saat teorik 1 saat uygulama şeklinde gerçekleştirilmiştir.
  • Proje kapsamında  iklim değişikliği, güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi, biyogaz ve enerjinin tasarruflu kullanılması konularında broşür hazırlanmış ve eğitime katılan öğrencilere dağıtılmıştır.
  • Okullarda panolara asılmak üzere proje ile ilgili afiş hazırlanmış ve dağıtılmıştır.
  • Eğitim notlarından oluşturulan bir yayın hazırlanmış ve öğrencilere dağıtılmıştır.
  • Proje tamamlandıktan sonra da Çevre Sınıfında eğitimler devam etmiş ve 750 ilköğretim öğrencisine eğitim verilmiştir.
  • Belediyemiz Halkla İlişkiler Binasına güneş panelleri (1.000 watt) kurularak üretilen elektrik bina içerisinde kullanılmıştır. Böylece halkımızın uygulamaları yakından görüp incelemeleri sağlanmıştır.