TARSUS BELEDİYESİ 1 MİLYON ÜCRETSİZ TARSUS KIVIRCIĞI’NIN
(MARUL) DAĞITIMINA HAZIRLANIYOR-YAKLAŞIK 50 YILLIK MAZİSİ OLAN YERLİ VE ORGANİK ÜRÜNLERİN
BAŞINDA GELEN KIVIRCIK MARUL, TARSUS’UN BEREKETLİ TOPRAKLARINDA YENİDEN HAYAT
BULACAK.
Tarsus Belediyesi yerli tohumlar ile organik tarımı teşvik
etmek amacıyla başlattığı ‘Ata tohumu’ projesi kapsamında Tarsus’a özgü
kıvırcık marul fidesinin üretimine başladı.
Tarsus Belediyesi, Ata tohumu projesi kapsamında başlattığı
hamlede organik, sağlıklı ve yerli tarım ürünlerinin yeniden gün yüzüne
çıkarılmasını sağlamakla birlikte bu ürünlerin üretimini yaygınlaştırmak ve
çiftçilere destek olmak amacıyla bir dizi çalışma yapıyor. Bu çalışmalardan
birisi de Tarsus Kıvırcık Marulu projesi olarak hayata geçirildi.
Tarsus Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından
yürütülen Tarsus Kıvırcık Marulu projesi kapsamında marul tohumları
bulundukları köylerden temin edilerek, Belediyenin tesislerinde çoğaltılıp
geliştirilmek üzere işleme alındı.
HEDEF 1 MİLYON ÜRETİM
Tohum temininden, çoğaltma işlemine ve fide dağıtımına
kadar tüm süreç boyunca aktif olarak çalıştıklarını dile getiren Tarsus Belediye
Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan;” Zehirsiz mutfaklar yaratmak gayesiyle yola
çıktığımız bu projede detaylı araştırmalar yaparak yöremizde bulunan organik
tarım ürünlerini buluyoruz ve bu ürünleri kendi tesislerimizde, kendi
işgücümüzle geliştirip dağıtıyoruz. Bu çalışmalar kapsamında geliştirdiğimiz
Tarsus Kıvırcık Marul projemizde ise temin ettiğimiz tohumlardan yaklaşık 200
bin adet fide ürettik. Yaptığımız planlar doğrultusunda bu yıl içerisinde
yaklaşık 1 milyon fide üretimi ve dağıtımı gerçekleştirmeyi planlıyoruz.
Sağlıklı, yerli ve milli olan ata tohumlarımıza yönelik çalışmalarımız
çeşitlenerek devam edecek” dedi.
TARSUS KIVIRCIĞI VERİM VE LEZZET OLARAK DİĞER MARUL
TÜRLERİNİ GERİDE BIRAKIYOR
Tarsus kıvırcık marulunun verim ve lezzet olarak diğer
marul türlerini geride bıraktığını dile getiren Tarsus Belediyesi Tarımsal
Hizmetler Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Mehmet Özer;” Tarsus kıvırcığı hakkında
bilgi vermek gerekirse; unutulmaya yüz tutmuş bir ürün çeşidimizdir. Bu ürünün
en büyük özelliği yağ oranının yüksek olması ve salatalık çeşidi olarak en çok
bilinen çeşit olması, hasat sürecinde yaklaşık bir buçuk kiloya yakın verim vermesi
ve ayrıca diğer marul çeşitlerine göre daha lezzetli olmasıdır” dedi.